Громадські організації виступили із заявою проти встановлення засобів стеження в інтернет-провайдерів

Громадські організації виступили і заявою, в якій виступають проти встановлення спецслужбами будь-яких технічних засобів стеження в інтернет-провайдерів та просять відкликати проект постанови уряду, яка має врегулювати технічну перевірку блокувань сайтів з санкційного списку. Про це повідомляє громадська організація «Детектор медіа» і ще 13 організацій, які поширили на своїх ресурсах відповідне зверення.

«Технічні засоби, заявленою метою яких є контроль за виконанням інтернет-провайдерами обмеження доступу до сайтів з санкційного списку відповідно до указу президента №133/2017, можуть бути незаконно і безконтрольно використані для несанкціонованого стеження за діями громадян в інтернеті, маніпуляцій з доступом до інформації в інтернеті (обмеження, блокування чи внесення змін у змістовну частину) та інших порушень прав людини», – йдеться у заяві громадських організацій.

В заяві йдеться, що досі не оприлюднено жодного опису технічних характеристик обладнання, що обмежують доступ до сайтів.

«Стаття 34-ї Конституції України гарантує, що право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, вільний збір і поширення інформації може бути обмеженим тільки у випадках, передбачених законом і з легітимною метою», – йдеться в документі.

20 лютого Нацкомісія з регулювання сфери зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) погодила проект урядової постанови, що має врегулювати технічну перевірку блокувань сайтів з санкційного списку.

У травні минулого року президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Це рішення, зокрема, зачепило сервіс «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайт Mail.Ru Group, антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів. В Інтернет-асоціації України заявляли, що для здійснення блокування російських сайтів, що потрапили під санкції, провайдерам може знадобитися час і значні кошти на переоснащення обладнання та зміни топології мережі.

comments: