Міграційна служба: за останній рік близько 100 росіян попросили про притулок в Україні

У Державній міграційній службі України заявляють, що за останній рік до 100 громадян Росії попросили про притулок в Україні.

«Якщо ми говоримо про громадян Російської Федерації, то це ті, які підтримували події на Майдані, підтримували незалежність України, деякі з них відстоювали незалежність України зі зброєю в руках на Сході в зоні проведення антитерористичної операції і тепер залишилися в Україні, бо розуміють, що не можуть повернутися на територію Росії. Також є громадяни Російської Федерації, які є відомими блогерами, журналістами, політичними діячами, які підтримують опозиційні сили на території Росії. Починаючи з цього року, ми спостерігаємо тенденцію до значного збільшення числа саме громадян Росії, які приїжджають в Україну з політичних переконань і через переслідування», – сказала директор департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби Наталя Науменко.

За її словами, в Україні також спостерігається тенденція до зростання кількості громадян з Сирії, які просять про притулок в Україні.

«Зараз значно зростає кількість громадян з Російської Федерації, які звертаються за захистом, а також громадяни Узбекистану та Таджикистану, тобто громадяни пострадянських країн, в тому числі і Білорусі. Також традиційно до нас приїжджають громадяни із Сомалі і залишаються тут, і ми спостерігаємо поступову тенденцію до зростання числа громадян з Сирії, які просять у нас притулок», – зазначила Науменко.

Усього біженців та осіб, яким надано додатковий захист в Україні, – 3302 людини, більшість з них – чоловіки, мовиться у звіті Представництва УВКБ ООН в Україні.

Найбільша кількість з Афганістану – 1497 осіб, на другому місті Сирія – 446, далі громадяни Вірменії, Азербайджану, Росії, Сомалі (за даними станом на 1 січня 2017 року).

Шукачів притулку в Україні станом на 1 січня 2017 року понад 6,5 тисяч осіб – це люди, які очікують на статус біженця чи на додатковий захист.

В 2016 році кількість заявок на надання притулку зменшилася майже вдвічі в порівнянні із попереднім роком – було подано 656 заявок, з яких 25% – від афганців, 10% – від сирійців і від росіян так само 10%.

З 2011 року в Україні передбачено дві форми захисту: статус біженця і додатковий захист, проте частка осіб, які отримають додатковий захист, невелика, мовиться у звіті представництва УВКБ ООН в Україні.

Громадянство України можуть отримати особи, які прожили в країні більш ніж 3 роки із статусом біженця, додатковий захист наразі права на українське громадянство не надає.

comments: