МОЗ: в Україні понад 1,7 мільйона людей потребують психіатричної допомоги

У Міністерстві охорони здоров’я заявляють, що на початок 2016 року зареєстровано понад 1,7 мільйона людей, які потребують психіатричної й наркологічної допомоги. 

Як повідомляє прес-служба МОЗ, у структурі психічних розладів у 2015 році найпоширеніші розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин (алкоголь, наркотичні речовини), що становило 58,41% усіх зареєстрованих випадків. 

За даними відомства, порушення здоров’я пов’язані зі стресом, невротичні й соматоформні розлади становили 8,9%, розлади настрою – 1,8%. 

Серед осіб із розладами психіки та поведінки, зареєстрованих у 2015 році, 62,7% – це особи працездатного віку, додають у МОЗ.

За даними міністерства, станом на жовтень 2015 року, в Україні понад 1,2 мільйона громадян (більше 3% населення) зверталися по допомогу внаслідок психічних розладів.

За даними ВООЗ, показник глобального тягаря захворювань для психічних розладів у 2004 році становив 13%, а в 2020 році – сягне 15%. Найвищим цей показник є для країн Східної Європи, за даними ВООЗ, рівень самогубств у Східній Європі є особливо високим, а рівень споживання алкоголю надвисоким і продовжує зростати.

comments: