Українці можуть не платити щомісячні комісії за кредитами – рішення суду

bank-komisii

Щомісячні комісії за кредитами, що стягуються банками за споживчими кредитами, незаконні в нашій країні. Українські позичальники мають право їх не платити. Такого висновку дійшов Верховний суд, розглядаючи справу №6-1746цс16.

“ВСУ постановив, що через те, що щомісячна комісія не пов’язана з поверненням кредиту, що вона є незаконною. Банк може нараховувати плату лише у вигляді відсотків річних. Це означає, що люди мають право не платити щомісячних комісій. Вони можуть оскаржити свої кредитні договори в суді”, — пояснив Ростислав Кравець.

Звичайно ж банки просто так не здадуться, і якийсь час людям доведеться витратити на суди, щоб повернути свої гроші.

“Безумовно, банки можуть намагатися довести, що споживач був ознайомлений з усіма умовами, про що розписався і посилатися на відповідність таких умов нормам чинного законодавства. Наскільки такі докази будуть переконливими, залежить від конкретних обставин кожної конкретної справи”, — зазначив Віктор Мороз.

Фінансисти можуть намагатися доводити законність окремих положень договору — там, де мова йде про комісії. Але зробити це буде непросто.

“Банк повинен буде вказати, яка його діяльність з надання (передачі) певного встановленого договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється ним за індивідуальним замовленням позичальника для задоволення його особистих потреб. Тобто надати суду конкретний перелік послуг, за які встановлена комісія, і довести, що такі послуги не є діями сторін на користь банку або не здійснюються з метою обслуговування кредиту”, — уточнила Марія Аксаїтова.

Людям юристи рекомендують знайти побільше заковичок і невідповідностей в кредитних договорах.

“Щоб виграти в суді, необхідно уважно проаналізувати умови кредитного договору на предмет наявності в них неоднозначних трактувань, умов, які є двозначними чи явно несправедливими і, знайшовши такі умови, звертатися до суду з позовом про недійсність кредитного договору або окремих його умов”, — порадив Віктор Мороз.

Українські банки вже не перший рік беруть з людей щомісячні комісії при споживчому кредитуванні. І це стосується не тільки дрібних позик, які людям вже звикли рекламувати під 0%, а фактично видають під 60-70% річних за допомогою регулярних комісій. Але і дорогих кредитів на зразок іпотеки та автокредитів.

Правда України

comments: