Німецька прокуратура почала попереднє розслідування стосовно мережі Facebook

social_networks

На початку листопада прокуратура міста Мюнхен почала попереднє розслідування стосовно соціальної мережі Facebook. Зокрема, до суду подали на засновника соцмережі Марка Цукерберга, директора компанії Шеріл Сенберг, а також керівника соцмережі в європейському регіоні Річарда Аллена і конкретно представника в Німеччині Єву-Марію Кіршзіпер. Основна причина позову ─ розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

За даними місцевого видання Der Spiegel, позов подав адвокат Чань-йо Цзюнь з міста Вюрцбург. Згідно з його заявою, керівництво соціальної мережі Facebook відмовляється повною мірою модерувати контент, який може ображати почуття інших людей. Мова в основному йде про публікації, які закликають до вбивств, насильства, а також заперечення Голокосту. За словами адвоката, представники соціальної мережі не бажають видаляти більшу частину подібних записів або роблять це занадто довго.

За статистикою, Facebook і справді не звертає належної уваги на всі скарги німців: видаляється і блокується лише половина контенту, на яку надійшли «репорти». Подібне не влаштовує владу країни ─ міністр юстиції також повідомив соцмережі про необхідність більш ретельної роботи з різкими і неполіткоректними висловами в онлайні.

У компанії Facebook від детальних коментарів відмовилися, лише заявивши, що звинувачення не мають підстав: співробітники компанії приділяють таким питанням максимум уваги і в найкоротші терміни намагаються вирішити всі наявні проблеми.

Не звернули особливої уваги на позов і акціонери Facebook: їх більше хвилювало питання з подальшим зростанням фінансових показників компанії. Нагадаємо, 2 листопада Марк Цукерберг оголосив результати за третій квартал. Виторг компанії зріс на 56%, перевищивши позначку $7 млрд, а чистий прибуток взагалі підскочив на 166% і склав $2,3 млрд. Правда, як зазначив Цукерберг, у майбутньому році результати зростання будуть не такими вражаючими: ставити рекламу вже просто нема куди.

Подібні позови і звинувачення ─ не новина для соціальної мережі. Нагадаємо, ще в 2015-му ми писали про ситуацію з блокуванням українських акаунтів. Тоді президент України Петро Порошенко особисто попросив Цукерберга відкрити представництво в країні і взяти місцевих співробітників для модерації контенту. За словами президента, цим нібито займалися в російському офісі, що часто призводило до блокування нейтральних записів, а ось контент, що розпалює ненависть, залишався у вільному доступі. Заява отримала настільки серйозний резонанс, що засновник Facebook її особисто прокоментував: ніякого офісу в Росії немає, в Україні не буде, всі записи модеруються в Дубліні і проходять ретельну перевірку.

З того часу нічого особливо не змінилося. У Facebook є великий офіс підтримки в Ірландії, співробітники якого займаються розглядом скарг європейських користувачів соціальної мережі. І ті записи, які дійсно порушують правила, блокуються. Інша річ, що ця процедура має певний алгоритм: на запис необхідно поскаржитися, тільки після цього він потрапить до цензорів на вивчення. Якщо скарги немає, Facebook, швидше за все, не буде видаляти запис.

Нагадаємо, Forbes раніше вже проводив розслідування на тему образ і подальших скарг. Власний досвід показав, що всі записи в реальності отримують увагу з боку представників соціальної мережі. І, здебільшого, їх дійсно задовольняють: будь-який натяк на порушення правил суворо карається.

Тому поки що складно говорити, чи буде позов німецького адвоката задоволений. Користувачі в соціальних мережах вже пожартували, що таким чином Німеччина мстить за те, що трапилося з Volkswagen (скандал «дизельгейт») і штраф на $14 млрд до Deutsche Bank, який привів його мало не до банкрутства (десятки тисяч звільнених, складне фінансове становище).

Слід зазначити, що ситуація з модеруванням контенту ─ одна з найболючіших тем для соціальних мереж. Наприклад, у Росії сьогодні притягують до кримінальної відповідальності навіть за публікацію картинок неналежного, на думку окремих людей, змісту. А Twitter взагалі поплатився своєю популярністю за відсутність нормального цензурування контенту. Проблема образи користувачів стала однією з причин, чому багато знаменитостей припинили використовувати сервіс мікроблогів, а в самій компанії змушені були кинути величезні сили на модерацію записів.

Найбільше просунувся у боротьбі з образами сервіс Instagram. Там з’явилася функція, яка дозволяє блокувати саму появу постів, що містять певний набір слів: частину з них внесено розробниками, решту можуть додавати самі користувачі.

Правда України

comments: