З 2017 року дорожньо-патрульна поліція запрацює на повну силу

dorozhnia-policia

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект, яким пропонується “повернути” ДАІ – створити подібний підрозділ, який виконуватиме функції ліквідованої структури.

З 2017 року дорожньо-патрульна поліція запрацює на повну силу. Чи значить це, що новий підрозділ означає повернення ДАІ з тими ж функціями і обов’язками? Частково так, але не зовсім.

У пояснювальній записці до документа “Про внесення змін до ст. 13 Закону України” Про Національну поліцію” (про створення дорожньої поліції)” зазначається, що в Україні істотно зросла аварійність – за перше півріччя 2016 кількість ДТП зросла на 20% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Так, за даними Управління безпеки дорожнього руху, якщо за перше півріччя 2015 року в країні сталося трохи більше 60 тис. аварій, то з січня до кінця червня 2016 – понад 72 тисяч.

“За оцінками експертів в сфері безпеки дорожнього руху основною причиною збільшення кількості ДТП є відсутність дорожньої поліції на дорогах. До впровадження положень Закону України “Про Національну поліцію” на дорогах України правоохоронців можна було бачити часто, проте на сьогодні вони рідкість”, – пояснює ініціатор цього документу депутат Андрій Немировський.

За його твердженням, патрульна поліція – сервісна служба. Вона обслуговує виклики за номером 102, оформляє ДТП, але тільки без постраждалих. На місце злочину або ДТП, де травмувалася або загинула людина, виїжджають співробітники слідчо-оперативної групи. Цим нові патрульні і відрізняються від ДАІшників.

“У той же час, колишня Державтоінспекція крім патрулювання вулиць і регулювання руху також займалася профілактикою ДТП. Вивчала місця на дорогах, де аварії траплялися частіше, вела статистику і наукову роботу. Тепер цим не займається ніхто, відзначає видання. Тому необхідно створити дорожню поліцію в складі Національної поліції, яка б займалася цією роботою”, – наполягає автор цього законопроекту.

Дорожня поліція, по суті, буде виконувати функції, властиві ліквідованій ДАІ. Зокрема, Андрій Немировський пропонує, що новий підрозділ буде: “забезпечувати дотримання законів, правил і нормативів у цій сфері (безпеки руху – ред.), Здійснювати державну реєстрацію (перереєстрацію) та облік транспортних засобів та систематизацію відомостей про їхніх власників, прийом іспитів на право керування транспортними засобами і видання відповідних документів”.

Створення і функціонування дорожньої поліції буде фінансуватись за рахунок МВС, Національної поліції, а також “інших джерел, не заборонених законодавством”.

Правда України

comments: