Українські патріоти знесли у Дніпропетровську монумент кату петровському

kat-petrovskyi

У Дніпропетровську знесли останній великий пам’ятник радянської доби – монумент Григорієві Петровському на привокзальній площі. Акція, за словами організаторів, була приурочена до Дня пам’яті Героїв Крут. Вона відбулась у присутності сотень жителів міста.

Активісти фарбою написали на монументі «Кат», «Вбивця», «Ворог» тощо. Потім за допомогою металевого тросу й крану пам’ятник повалили.

Загалом акція тривала понад три години. Падіння монумента присутні вітали вигуками «Слава Україні!» та запаленням «фаєрів», потім вони разом заспівали гімн України. На площі біля поваленого пам’ятника лунали заклики до демонтажу наступної скульптури радянського періоду – пам’ятника Калініну. Поліція не втручалась.

Як зазначив керівник управління житлово-комунального господарства міськради Михайло Лисенко, напередодні з поліції надійшло звернення з проханням демонтувати пам’ятник Петровському силами комунальних служб, щоб уникнути можливого протистояння, однак, як зазначив посадовець, це було неможливо зробити без дозволу балансоутримувача – Кіровської районної ради міста, а також рішення міської ради.

Пам’ятник Григорієві Петровському, більшовицькому діячеві й одному з організаторів Голодомору, на честь якого досі назване місто, був встановлений у Дніпропетровську 40 років тому. Ідея його знесення обговорюється щонайменше десятиліття. Кілька років тому патріотично налаштована громадськість пропонувала демонтувати скульптуру й переплавити її на монумент жертвам Голодоморів.

Правда України

comments: