Яценюк відновлює нелегальну торгівлю автомобільними довідками дипломатів

diplomatic-cars

Яценюк відновлює нелегальну торгівлю автомобільними довідками дипломатів.

Уряд пропонує повернути українським дипломатам право безмитного ввезення легкових автомобілів в Україні. Відповідний законопроект поданий у Верховну Раду і може бути розглянутий вже в найближчі дні.

Головна умова для безмитного ввезення – дипломати мають опрацювати далеко від Батьківщини не менше двох років, а машину купити не пізніше, ніж за півтора року до повернення. Ще одна умова – вартість машини не повинна перевищувати третини від заробітку дипломата за весь строк відрядження.

Уряд Яценюка не винайшов велосипед – схожа норма працювала з 2004 року, завдяки постанові Кабміну Віктора Януковича. Згідно з нею, всі співробітники наших диппредставництв за кордоном отримували право ввезти в Україну без сплати жодних митних платежів автомототехніку на суму, яка дорівнює половині виплачених їм добових. Причому автомобілі можуть бути куплені в будь-якій країні і за нотаріальним дорученням цією пільгою могла скористатися будь-яка особа!!!!

Отже відбувається такий «бізнес»: співробітник нашого консульства, наприклад десь у Європі отримав за свою каденцію 90’000$ добових. Повернувшись додому, в бухгалтерії МЗС йому видають спеціальну довідку, за якою він отримує право ввезти в Україну автомототехніку на суму 45’000$ без сплати жодних митних платежів. Цінність такої довідки вражаюча, бо пересічний громадянин повинен сплатити митниці з такого автомобіля 20’000$ – 50’000$ в залежності від його віку і об’єму двигуна. Таким чином бюджет України щорічно не дораховується митних платежів на приблизно 15’000’000$!!!

Як пояснив мені фахівець автомобільного бізнесу, таку довідку можна легко реалізувати приблизно за половину її номіналу, що деякі спіробітники успішно і роблять. Ось такий додатковий бонус існує в наших дипломатів.

Півтора роки тому, за рішенням команди Яценюка діру на кордоні закрили, скасувавши дію «безмитного» провозу з 1 січня 2015 року.

Через рік Кабмін має намір повернути «безмитне право» для дипломатів.

Як випливає з відповіді Державної фіскальної служби, в 2014 році (вже за нової влади) в країну заїхало 465 безмитних «дипломатичних» автомобілів.

Приблизний підрахунок, що враховує кількість співробітників в дипломатичних установах за кордоном (1500 чоловік) і середній термін закордонного відрядження (три роки), показує, що мало не кожен дипломат в 2014 році повернувся в Україну «на колесах». Така автоманія в МЗС може свідчити про те, що мова йде не стільки про власні потреби чиновників в автотранспорті, скільки про можливості вигідно перепродати автомобіль всередині України.

До речі, в 2013-му році без сплати мита в країну заїхало помітно менше машин дипломатичних співробітників – 330.

Правда України

comments: