Будьте обережні – купонні шахраї в мережі інтернет

купонні шахраї

В Україні на сайтах в інтернеті можна придбати купони двох видів.

Перший вид – купон-сертифікат (наприклад, зі знижкою в 70%), що дає право на покупку товару або послуги, а на місці надання цих послуг або продажу товарів нічого доплачувати вже не доведеться.

Інший вид – купон тільки на знижку. Наприклад, на сайті ви купуєте сам купон за 12 грн (з вказаною знижкою), а потім звертаєтеся до продавця товарів чи послуг і отримуєте знижку, яка вказана в купоні (звичайно не нижче 50%).

Після реєстрації на сайті можна починати купувати купони на знижку. Зазвичай оплатити його можна банківською картою, через термінал або електронними грошима. Після цього на поштову адресу приходить купон, який потрібно роздрукувати і відправитися за товаром або послугою. Будьте уважні: пропозицією можна скористатися лише певний час.

При цьому бувають випадки, коли на купонний сайт приходять недобросовісні продавці. Тому перш ніж купувати купон з суперзнижкою, переконайтеся, що це чесна акція, а не лохотрон.

Кілька популярних шахрайських схем, які реалізуються за купонами:

1. Салон краси, створений спеціально під “акцію”
Набравши необхідну кількість клієнтів, що купили купони, орендується підвальчик, наймається кілька “косметологів”, “майстрів манікюру” і “масажистів” (зазвичай це недосвідчені низькооплачувані працівники), вони так-сяк обслуговують всіх, хто купив купон. Після завершення акції “салон” закривається, а його господар підраховує прибуток.

ЯК БОРОТИСЯ. Перш, ніж купувати знижку, перевірте, як довго працює на ринку ця компанія, і почитайте відгуки. Можна зателефонувати і уточнити інформацію про салон, поспілкуватися з персоналом безпосередньо.

2. Завищені ціни
Побачивши заповітне слово “знижка 95%”, у багатьох розсудливість тут же йде у відпустку, і вони здійснюють покупку. Але саме в купонних сайтах часто зустрічається таке, що ціну завищують спеціально, а потім дають “знижку”, яка не відрізняється від звичайної, що не акційної ціни. Наприклад, відомі випадки, коли в кафе виділяли столики для “купонників”, і вручали їм окреме меню із завищеними цінами.

ЯК БОРОТИСЯ. Уточніть, скільки ця послуга коштує без знижки в інших салонах, кафе та ін.

3. Приховані платежі
Дрібним шрифтом вказують, що якась послуга оплачується окремо (наприклад, зняття лаку) і коштує дорожче, ніж весь манікюр за знижками. Через цієї доплати вся економія нівелюється.

ЯК БОРОТИСЯ. При всій привабливості ціни, читайте всі описи про акцію і не соромтеся уточнювати в салоні, чи потрібна якась доплата, і те, яку суму вона складе.

4. Під маскою
Були випадки, коли продавець пропонував робот-пилосос відомої марки з величезною знижкою. Ажіотаж був неймовірний, адже при ціні в $ 2 тис. Його пропонували купити за $500! Але як тільки володарі купонів почали отримувати жадані пилососи, з’ясувалося, що з відомою маркою вони не мають нічого спільного – це найдешевша китайська техніка, яка стоїть навіть дешевше сплачених грошей, і за якістю набагато гірше оригінальної моделі.

ЯК БОРОТИСЯ. Перш ніж купувати якісь товари, не полінуйтеся поритися в інтернеті і перевірити справжню вартість техніки, а також уточнити назву товару і виробника.

Правда України

comments: