Президент України Петро Порошенко проти дуже суворого покарання для хабарників

корупція

Президент України Петро Порошенко виступив проти збільшення міри покарання до 20 років позбавлення волі для державних службовців. Про це йдеться у відповіді Президента на петицію №22/000048-еп.

“Внесення зміни тільки в одній статті Кримінального кодексу України щодо посилення міри покарання державним службовцям до двадцяти років позбавлення волі може не відповідати тяжкості кримінального правопорушення в порівнянні з іншими злочинами, передбаченими кримінальним законодавством України”, – йдеться у відповіді Порошенко.

Як зазначив Президент, згідно з чинним законодавством України кримінальна відповідальність за хабарництво передбачає міру покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна і зі спеціальною конфіскацією. При цьому, як підкреслив глава держави, максимальний термін позбавлення волі в Україні становить до 15 років за особливо тяжкий злочин, у тому числі за умисне вбивство.

“На рівень хабарництва більше впливає не суворість, а невідворотність покарання. А тому пріоритетом є проведення судової реформи. Враховуючи викладене, дане питання не можна розглядати окремо без комплексного підходу до змін у чинне кримінальне законодавство”, – йдеться у відповіді.

Нагадаємо, петиція про збільшення міри покарання держслужбовців за хабарництво зібрала понад 25 тис. підписів 17 вересня. У петиції пропонувалося, збільшити покарання для осіб, які здійснюють державну діяльність (депутати, голови сільських та міських рад, судді, прокурори, органи правопорядку, органи контролю, митники і т. і). Для вищих керівних посад пропонувалося ввести обов’язкову конфіскація майна і 20 років в’язниці без права помилування.

Правда України

comments: