До України з Індії прилетів літак із першою партією вакцини від коронавірусу – Степанов

Перша партія вакцини від COVID-19 прибула у вівторок із Індії вантажним літаком до аеропорту «Бориспіль», повідомив очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов.

«Вантажний літак з вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield) приземлився в Україні. Першу партію в пів мільйона доз отримано. Зараз терміново розмитнюємо вантаж і вакцина відразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації», – заявив Степанов у фейсбуці.

Вакцину Oxford/AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) і має локальну (торговельну) назву Covishield, в обсязі 500 тисяч доз особисто супроводив на шляху до України Максим Степанов.

Перед прибуттям партії вакцини стало відомо, що Oxford/AstraZeneca (Covishield) вже офіційно зареєстрована в Україні.

Очікується, що одразу після вивантаження вакцину перевезуть в обласні склади 11 машинами одночасно: 7 областей (Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька та місто Київ) отримають вакцину в день розвезення, решта – наступного дня. Принаймні таку процедуру раніше описував головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Читайте також: Українців вакцинуватимуть 572 бригади, близько 23 на регіон – Степанов

Раніше голова МОЗ Максим Степанов анонсував, що перший етап вакцинації охопить майже 370 тисяч людей. Вакцину отримають працівники мобільних бригад вакцинації, медичні працівники, лікарі та середній медичний персонал, що працюють у медзакладах і надають допомогу хворим на COVID-19, працівники лабораторій, які проводять дослідження на COVID-19, працівники «екстренки», включаючи водіїв, громадяни, які перебувають у спеціалізованих медзакладах, і працівники таких медзакладів (інтернати, будинки людей літнього віку), військовослужбовці.

За даними МОЗ, Україна отримала інформацію від глобального механізму COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцин Oxford/AstraZeneca у першому-другому кварталі 2021 року. Крім того, вакцина буде закуплена за державні кошти напряму у виробників.

На сьогодні від початку пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 1 311 844 людини, одужали – 1 151 777, померли – 25 309.

comments: