У МВС очікують зниження смертності на дорогах на 10-15% завдяки новому закону про штрафи

У Міністерстві внутрішніх справ очікують, що після набрання чинності законом, який посилює відповідальність за перевищення швидкості та водіння у стані сп’яніння, смертність на дорогах знизиться на 10-15%. Про це заявив заступник голови МВС Антон Геращенка.

«Ухвалення даного законопроєкту – це велика перемога і крок вперед. Парламентарі підтримали проєкт закону дещо в обрізаному вигляді, зокрема, не підтримали норми про заборону водіям виходити з авто без дозволу поліцейського. А також збільшили розмір штрафу за перевищення швидкісного режиму до 1700 гривень», – сказав Геращенко.

За його словами, після вступу закону в дію, поліцейські будуть зобов’язані ставити знаки, які попереджають про режим контролю швидкості.

Верховна Рада України 15 лютого ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт № 2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

Відповідно до законопроєкту:

посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння;
змінено механізм притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі;
легалізовано використання поліцейськими технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адміністративне правопорушення.

Також, відповідно до закону, збільшуються розміри штрафів:

за перевищення швидкості руху більш як на 50 км/год – з 510 до 1700 гривень;
за залишення місця ДТП – з 255 до 3400 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк 1-2 роки або без такого.
за керування або передачу керування транспортним засобом особою, яка не має права ним керувати, – з 510 до 3400 гривень, а повторне протягом року – 40800 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років;
за керування транспортним засобом особою, яка була позбавлена такого права, – з 510 до 20400 гривень, а повторне протягом року – 40800 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення транспортного засобу).

Документ встановлює накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 гривень) із позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік за водіння у стані сп’яніння.

 

comments: