Потреби їздити за медичною допомогою на окуповану територію більше не буде – Жебрівський

Потреби їздити за медичною допомогою на непідконтрольну українській владі частину Донбасу скоро не буде, заявив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський в ефірі Радіо Донбас.Реалії.

За його словами, до кінця 2017 року в разі отримання фінансування від Європейського інвестиційного банку буде завершене будівництво онкоцентру, а наступного року на базі міської лікарні № 2 Маріуполя планується відкрити обласну лікарню Донецької області.

«Наступного тижня оголосимо тендер на будівництво на базі 2-ї лікарні в Маріуполі обласної лікарні. Цього року ми плануємо закінчити невідкладну медичну допомогу і наступного року фактично наситити повністю високотехнологічним обладнанням маріупольську лікарню, де буде обласна лікарня», – заявив Жебрівський.

Жебрівський визнав, що люди справді часто їдуть на підконтрольну бойовикам територію за медичною допомогою за третім (високоспеціалізованим) рівнем меддопомоги.

«В основному, будувалося це в Донецьку – і обласна лікарня, і онкодиспансер, – сказав Павло Жебрівський. – Їдуть із різних причин. Хтось знає тих лікарів, які мають таку практику, тобто особисто з ним знайомий».

Жебрівський додав, що на підконтрольній частині області вже збудована дитяча хірургія та кардіохірургія.

«Що стосується кардіостимуляторів, то це отримують у Краматорську – в нас достатня кількість стимуляторів і хірургів», – додав очільник адміністрації Донеччини.

Як повідомляло Радіо Донбас.Реалії, жителі підконтрольної Україні частини Донецької області часто змушені їздити за спеціалізованою медичною допомогою на непідконтрольну територію, зокрема, у протипухлинний центр, лікарню імені Калініна та опіковий центр, які залишилися в окупованому Донецьку. Це пов’язано з тим, що в цих закладах залишились спеціалісти та сучасне обладнання, найближче порівняне з яким є лише у Дніпрі, Харкові чи Запоріжжі, куди людям їхати далеко. Заступник директора департаменту охорони здоров’я Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Володимир Колесник повідомляв, що точно встановити обсяг медичного туризму неможливо, однак поступово влада працює над відновленням медичної інфраструктури вільної частини області і запрошує лікарів у її заклади.

Радіо Донбас.Реалії є проектом Української редакції Радіо Свобода, що подає новини і їхній аналіз із обох боків лінії розмежування. Радіо Донбас.Реалії мовить у Маріуполі на частоті 88 FM, Авдіївці 95,7 FM, Бахмуті 87,9 FM, Волновасі 100,3 FM, Щасті 88 FM, Мар’їнці 95,3 FM, в Слов’янську та Краматорську 90,4 FM, Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному 88,2 FM, а також в ефірі Громадського радіо з 19:00 до 20:00 та радіо «Пульс» з 06:10 до 07:00.

comments: