У Польщі вшанували українських воїнів минулого та провели громадське віче – мерія Львова

У неділю, 11 червня, у Перемишлі з участю української громади Польщі та делегації від України відбулося свято української національної пам’яті, передає сайт Львівської міської ради.

«Свято пов’язане із вшануванням пам’яті понад двох тисяч інтернованих українців, вояків і старшин Армії УНР та полонених вояків УГА, які у 1918-1919 роках померли в таборі біля села Пикуличі, де й поховані на українському військовому цвинтарі», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що заходи почалися в соборі УГКЦ Івана Хрестителя у Перемишлі, звідки ходою учасники заходу рушили на цвинтар в селі Пикуличі. Рухалися під супровід українського військового оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Безпосередньо на цвинтарі відбулася панахида, покладання квітів до меморіалу українським воїнам, а також громадське віче.

На акції, серед інших, були присутні мер Львова Андрій Садовий, екс-міністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич, голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима.

«Сьогодні зустрічаємось на могилі в Пикуличах, де від 20-их років ХХ століття українці вшановували борців за волю України і за волю Польщі, за волю Європи. Ми відбудовуємо місця пам’яті, зустрічаємось на могилах, згадуємо історію і посилаємо сигнал до сучасників і майбутніх поколінь. Дякуємо громаді Перемишля, яка відновила це кладовище», – цитує слова Петра Тими сайт мерії Львова.

Як передає «Польське радіо», сьогоднішні заходи відбувалися під посиленою охороною польських поліцейських, оскільки минулого року під час подібної ходи невідомі напали на українських активістів. 

comments: