Держава Україна більше не хоче фінансувати розвиток компанії Ахметова

Збитки Укртелекому

Щорічного підвищення тарифів на фіксований зв’язок, яке планувалося з 1 жовтня, не відбулося. Як стверджують наші джерела, чиновники більше не хочуть “витягати” з збитків “Укртелеком” та його власника Ріната Ахметова. Втім, у компанії сподіваються, що, врешті-решт, держава піде їм назустріч.

З 1 жовтня тарифи на фіксовану телефонію в Україні повинні були вирости на 17,5%. Відповідне рішення Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) прийняла ще 2 вересня. За законом регулятор не може встановлювати роздрібні тарифи операторів. Але він може зафіксувати максимально допустимий тариф для соціально важливих, а значить, загальнодоступних, телекомунікаційних послуг. Саме такою послугою є фіксована телефонія.

Щорічно, починаючи з 2012 р., регулятор підвищив граничні тарифи на користування домашнім телефоном на прохання учасників ринку. Зокрема – найбільшого оператора “Укртелеком”, який скаржився на інфляцію, зростання собівартості послуг і крадіжки кабелю.

При цьому щорічно “Укртелеком” втрачає абонентів. Слідуючи загальносвітової тенденції, вони відмовляються від стаціонарних телефонів на користь мобільної та IP-телефонії. Якщо в 2006 р. компанія обслуговувала 10,1 млн телефонних ліній, то до початку 2015 р. – вже 7,9 млн. Тільки з січня по червень цього року компанія втратила 7,5% доходу від фіксованого зв’язку.

“загалом ринок фіксованої телефонії переживає не найкращі часи”, – констатують в прес-службі оператора. Багато в чому завдяки підвищенню граничних тарифів, збитковий “Укртелеком” в останні роки зміг вийти на прибуток.

Зазначимо, що з великих операторів послуги фіксованої телефонії в Україні також надають “Датагруп” і телекомунікаційна група Vega. Остання, як і “Укртелеком”, належить групі СКМ Ріната Ахметова.

Останнє рішення НКРЗІ про підвищення тарифів не набуло чинності, і навіть не було опубліковано. Як розповіло джерело у відомстві, документ “застряг” на узгодженні в Міністерстві юстиції України.

Отримати офіційний коментар представників Мін’юсту поки не вдалося. Неофіційно наші джерела повідомили, що держава “більше не хоче розвивати компанію Ахметова”, для якої фіксована телефонія залишається основним джерелом заробітку.

У свою чергу представники “Укртелекому” стверджують, що зміни в тарифах виправдані, і сподіваються, що держава все-таки піде назустріч компанії.

“Сподіваємося, що граничні тарифи будуть відповідати сьогоднішнім економічним реаліям і певною мірою покривати витрати на забезпечення послугами фіксованої телефонії мільйонів абонентів. Це необхідно для виживання оператора”, – сказано в повідомленні прес-служби. В іншому випадку оператор може знову опинитися у збитках.

У компанії кажуть, що спробують зберегти доходи з допомогою маркетингових рішень, спрямованих на утримання абонентів. Деякі з них вже працюють – наприклад, з травня цього року в тарифні плани включається 500 нетарифікованих хвилин.

“Сподіваємося, що такі заходи призведуть до запобігання відтоку абонентів, і, відповідно, позитивно позначаться на доходах компанії”, – сказано в повідомленні “Укртелекому”.

Компанія також спробує реалізувати ряд проектів по управлінню ефективністю, економії витрат, зокрема, на електроенергію.

Крім того, щоб не залишитися у збитках, їй доведеться шукати інші джерела доходу, крім фіксованої телефонії. У повідомленні “Укртелекому” зазначено, що акцент буде зроблений на дохідні послуги, такі як фіксований інтернет (ШСД) і інтерактивне ТБ.

Зазначимо, що послуга інтерактивного ТВ відносно нова. Вона з’явилася тільки в минулому році. Частка послуг у структурі доходів “Укртелекому” поки незначна.

А ось фіксований інтернет – другий після телефонії джерело заробітку для “Укртелекому”. Аудиторія послуги, як і доходи від її надання, ростуть, але дуже повільно. У 2014 р. абонбаза збільшилася всього на 1%, до 1,6 млн абонентів, а доходи – на 5%, до 1,2 млрд грн.

Правда України

comments: